Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 23 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-

Week van de teek

Week van de teek

Van 15 tot en met 21 april is het week van de teek. Deze week wordt er extra aandacht besteed aan teken en tekenbeetziektes zoals de ziekte van lyme. Wij van Life-Line zijn een expert op het gebied van beschermen tegen insecten beten.  Wil je meer weten over hoe je het beste beschermd en voorbereid het bos in kan? Lees dan snel verder..

Van 15 tot en met 21 april is het week van de teek. Deze week wordt er extra aandacht besteed aan teken en tekenbeetziektes zoals de ziekte van lyme. Wij van Life-Line zijn een expert op het gebied van beschermen tegen insecten beten.  Wil je meer weten over hoe je het beste beschermd en voorbereid het bos in kan? Lees dan snel verder..

Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Door contact met struikgewas, bladeren en gras te vermijden. Probeer bij wandelingen op de paden te blijven en bedek je lichaam zoveel mogelijk (bij voorkeur met anti-insect kleding). Probeer contact met overhangende planten te vermijden. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek met de pijpen in je sokken.

Wist je dat LifeLine een uitgebreide collectie aan insectwerende kleding heeft? En dat het ook beschermt tegen teken? De collectie gaat van broeken tot overhemden en vesten tot petten. Het verschil met onze normale collectie zit in de onzichtbare HHL Vital Protection Technology. HHL is een langdurig middel dat pijnlijke en jeukende beten en steken voorkomt en helpt ziektes te voorkomen. Tekenbeten en de ziekte van Lyme zijn daar een goed voorbeeld van. De technologie van HHL Vital Protection is milieu- en gebruikersvriendelijk, ideaal voor de bewuste wandelaar. 

Het actieve bestanddeel van Vital Protection is permethrin - een volkomen veilige maar zeer effectieve chemie. In de natuur worden bepaalde bloemen, zoals de chrysant, gebruikt om een ​​afstotend middel te maken met bijna identieke eigenschappen. Permethrin is een synthetische versie van deze natuurlijk voorkomende biologische bescherming. Het is geurloos en met de juiste praktijk heeft het geen negatieve invloed op het milieu of kledingstuk / uitrusting waarop het wordt toegepast. Deze unieke chemie, die we met succes hebben ontwikkeld om te worden opgenomen in weefsels, weert insecten onmiddellijk af als hun zenuwstelsel een bedreiging detecteert. In de meeste gevallen wanneer muggen en andere bijtende insecten dit afstotende middel voelen, worden ze onmiddellijk afgeschrikt en vliegen weg om een ​​smakelijker slachtoffer te vinden!

Meer lezen over HHL vital protection? Lees meer

Wat doen teken?
Teken leven van het bloed van mensen of dieren. De beet is in de meeste gevallen pijnloos en veelal zijn de beten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze besmet kunnen zijn met de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld 20 procent van de teken besmet met de Borrelia bacterie. Na een uitstapje in de natuur is het daarom altijd belangrijk jezelf en anderen goed te controleren. Teken verschansen zich bij voorkeur op warme plekken op het lichaam.

Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Van drie dagen tot twee maanden na een beet kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid ontstaan. Ook al zijn dit belangrijke aanwijzingen, zelfs zonder deze verschijnselen kunt je de ziekte van Lyme hebben opgelopen.

Verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je Lyme hebt opgelopen zijn een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium worden de symptomen heftiger en is er kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten. Met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller behandeld kan worden. Desondanks is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Goede kleding is daarom zeer belangrijk.

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek?
Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Neem een pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (er zijn hiervoor ook speciale tekentangen). Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet (laat het lichaam met rust) en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Ontsmet het beetwondje met alcohol of jodium.

Houd daarna nog tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten en let op de eerder genoemde verschijnselen. Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel je huisarts op welke datum je bent gebeten.

Wanneer loop ik kans op een tekenbeet?
Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. Het bijten gebeurt het meest van de keren in de periode van maart tot en met oktober. Van 15 tot 21 april is het week van de teek om de ‘gevaren’ van teken onder de aandacht te brengen. Wil je weten waar de meeste kans is om een tekenbeet op te lopen? Neem dan een kijkje op de tekenradar 

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je gebeten wordt door een teek. Neem voorzorgsmaatregelen en gebruik insectenwerende middelen zoals Deet en insectwerende kleding zodat je met een gerust gevoel beschermd door de natuur kan wandelen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Specialist in outdoor- en wandelkleding
Voor 23 uur besteld = vandaag verzonden
Achteraf betalen met AfterPay | Riverty
Gratis verzending vanaf €75,-